Relacja z LIPNICKIEGO PIKNIKU RODZINNEGO

2015-07-20

Lipnicki Piknik Rodzinny okazał się, zarówno w opinii organizatorów, jak i uczestników, imprezą bardzo udaną. Były pokazy, konkursy, zabawy, muzyka, tańce. Był też pewien namiot, który cieszył się dużym zainteresowaniem. Rada Osiedla Lipnik i Stowarzyszenie Atmosfera zorganizowały akcję informacyjno-edukacyjną dotyczącą niezwykle istotnych kwestii. Piknik był początkiem kampanii „Dobre praktyki, dobre nawyki”, która ma m.in. uświadomić, jak ważne jest stosowanie odpowiedniego opakowania na śmieci mokre. Bez tego, nawet przy wszelakich działaniach naprawczych zapoczątkowanych już przez ZGO, walka z uciążliwym smrodem w naszej dzielnicy będzie przegrana. Worki inne niż biodegradowalne zakłócają bowiem prawidłowy proces kompostowania i to na różnych etapach. Szczegóły opublikujemy wkrótce.

Na stoisku działo się wiele: można było się dowiedzieć  się, jak prawidłowo segregować śmieci, jak rozpoznać worki biodegradowalne (odpowiedni znaczek), gdzie można je kupić. Była możliwość wypełnienia krótkiej ankiety, wyrażenia zdania, dyskusji, a także wygrania drobnych „tematycznych” nagród.

Poniżej galeria zdjęć.