OBUDZIĆ DUCHA BESKIDZKIEGO GÓRALA – ważne spotkanie 1 marca

2018-02-23

Spotykamy się 1 marca od godziny 17:30. To ta wyjątkowa, jedyna w roku okazja, kiedy każdy mieszkaniec może wypowiedzieć się w sprawach Lipnika oraz dowiedzieć się co w tych sprawach zrobiła Rada Osiedla Lipnik.

Jako mieszkańcy tej dzielnicy mamy prawo, a nawet obowiązek troszczyć się o Lipnik. Rada Osiedla jako Nasi reprezentanci podejmuje się wielu działań na rzecz naszej małej ojczyzny. Na zebraniu 1 marca więcej o tym opowiedzą, a ze szczegółami można również zapoznać się na stronie internetowej www.ro-lipnik.pl. Jednak zanim spotkanie postanowiliśmy podzielić się  ważną refleksją.

Podsumowując rok, widzimy że nieustannie komplikują się tematy związane z drogami, walką z hałasem,i co najważniejsze  z działaniami mającymi nie dopuścić do degradacji dzielnicy w wyniku uaktywnienia strefy przemysłowej pod górami. I w tej właśnie ostatniej sprawie obecnie,  w efekcie wyroku sądu mamy możliwość jeszcze raz, i przy pełnym udziale społeczeństwa zdecydować co ma powstać w rejonie niechcianej strefy przemysłowej.

I tu dochodzimy do zasadniczej myśli. Czy my, mieszkańcy Lipnika, chcielibyśmy mieć udział w decydowaniu jak ma wyglądać nasza okolica??? Patrząc na ilość skarg i zażaleń jakie wpływają do Rady Osiedla, na pierwszy rzut oka odpowiedź wypada na „tak”. Ale czy na pewno konsekwentnie korzystamy z naszego prawa do decydowania o naszej dzielnicy? Wielu z nas mieszka tu od dziada, pradziada, inni podjęli świadomą decyzję aby tu się wybudować i spędzić życie ze swoją rodziną. Zastanówmy się jednak, czy decydując się na Lipnik mieliśmy na myśli: kruszarnię betonu za oknem, hałaśliwą obwodnicę, niebezpieczeństwo potrącenia na drodze, brak przedszkola, przeludnione klasy szkolne…, niestety można by wymienić więcej powodów do niezadowolenia. Myślę, że większość z nas widziała Lipnik jako miłą, spokojną, dzielnicę pod górami. Łatwo skomunikowaną z miastem, z przyzwoitą infrastrukturą, dobrą szkołą, domem kultury, terenami na spacer, sport i godne życie naszych rodzin. Wiele z tych naszych pragnień udaje się realizować, bo to właśnie dzięki zaangażowaniu społeczeństwa mamy lokalny dom kultury, nasze wymarzone boisko i plac zabaw, bawimy się na rodzinnych i szkolnych piknikach, czy spotkaniach integracyjnych dzieciaków i seniorów. I to dobrze, własnymi staraniami kreujemy naszą okolicę.

Jednak wydaje mi się, że mimo wielu powodów do zadowolenia, w obliczu zagrożenia strefą przemysłową stanęło wobec nas ogromne zasadnicze wyzwanie. Zamieszkując na granicy miasta i gór, przyjęliśmy w pewnym sensie na siebie funkcję strażników zachowania harmonii miedzy nimi. Tylko kto ma być tym strażnikiem? Rada Osiedla? – fakt, mówią o naszej radzie, że jest najaktywniejsza w Bielsku. Miło nam to słyszeć. Jednak, bez wątpienia Rada jest silna głównie dzięki sile i zaangażowaniu wykazywanym przez mieszkańców. I tu drodzy lipniczanie, wymagane jest pełne zaangażowanie każdego z Nas. Mamy wiele pomysłów na przyjazny Lipnik z naszych wizji o sielankowej dzielnicy, jednak jeśli nie uda się zapobiec powstaniu strefy przemysłowej w rejonie Krakowskiej i Polnej to możemy przestać snuć plany o boiskach, amfiteatrze, nawet hałas z obwodnicy czy dziury w drodze nie będą istotne. Niestety w przypadku braku zaangażowania nas lipniczan, a w wręcz za naszym przyzwoleniem, bezpowrotnie zmieni się charakter wymarzonego miejsca do życia naszych rodzin, z dzielnicy zielonej, na przemysłową.

Czy uda nam się wywiązać z roli strażnika harmonii miasta i gór? Czy uda nam się obudzić drzemiącego w nas ducha hardego Górala? Pierwszy krok jaki możemy zrobić, to udział w zebraniu sprawozdawczym Rady Osiedla Lipnik w domu kultury, w czwartek 1 marca od 17:30 do około 20:30. Specjalnie dla umożliwienia szerszego udziału w dyskusji samych mieszkańców, organizatorzy postarają się skrócić do minimum część sprawozdawczą. Na zebraniu będą obecni urzędnicy, którzy przecież w imieniu właśnie mieszkańców kierują tym miastem. Będzie z-ca prezydenta Przemysław Kamiński oraz urzędnicy odpowiedzialni za drogi, szkoły, bezpieczeństwo itd. Zaproszeni są radni, którzy powinni reprezentować nasze interesy w Radzie Miejskiej.

Każdy mieszkaniec może zadać pytanie. Zachęcamy do przesłania pytań przed zebraniem na maila ro.lipnik@gmail.com