JAKOŚĆ ODPADÓW DOSTARCZANYCH DO ZGO Z INNNYCH GMIN

2015-09-16

Do Zakładu Gospodarki Odpadami w Bielsku-Białej przy ul. Krakowskiej dostarczane są odpady nie tylko z gminy Bielsko-Biała, ale także z innych gmin. Zakład usytuowany jest na terenie naszego miasta i to My mieszkańcy stolicy Podbeskidzia musimy zmagać się z odorem z wysypiska. Stowarzyszenie złożyło wniosek do Prezydenta Miasta o udzielenie informacji na temat jakości dostarczanych odpadów spoza gminy Bielsko-Biała oraz udzielenia informacji szczegółowych co do przedstawionej sytuacji.

WNIOSEK STOWARZYSZENIA

Zgodnie z regulaminem odpady MOKRE w Bielsku-Białej odbierane są co tydzień w okresie od kwietnia do września. Ma to zapobiec powstaniu niekorzystnych procesów (np. gnicie, zakwaszania), które utrudniają przetworzenie odpadów powodując uciążliwość odorową. Prowadzone są inwestycje budowy dodatkowych bioreaktorów oraz hermetyzacji procesu, aby minimalizować smród. Część odpadów wywożona jest do instalacji zastępczych, co generuje koszty. Koszty, które ponosimy my mieszkańcy. To tylko niektóre narzędzia wdrażane  w ramach walki ze smrodem wydobywającym się z ZGO.

Ale do ZGO trafiają odpady spoza Bielska-Białej, czy na pewno inne gminy dokonują co najmniej takich starań, aby jakość dostarczanych śmieci była odpowiednia? Stowarzyszenie ma duże wątpliwości co do tego. Dlatego właśnie wystosowało pismo w tej sprawie. Chcemy wiedzieć jak jest. O odpowiedzi na pewno poinformujemy Państwa.